Menu | Google Translate | Google Help | Help

Plantages/landhuizen

Een duik in de geschiedenis van Curaçao. Vroeger bestond het eiland uit heel veel plantages. Elke plantage had ook zijn eigen plantagehuis, dat vaak als middelpunt op een heuvel stond. De plantages waren voornamelijk om de eigen bevolking te voorzien in hun behoeften.

Er waren veeplantages voor het vlees en de zuivelproducten en verder verbouwde men ook rijst, pinda's, katoen en allerlei soorten bonen. Ook waren er plantsoenen met grote fruitbomen als mango, mispel en zuurzak. Tegenwoordig zijn er helaas nog weinig van deze ondernemingen over en wordt (bijna) alles geïmporteerd. Maar de geschiedenis is in het landschap nog goed terug te vinden. Van de ongeveer 100 landhuizen (plantagehuizen) zijn er nog 50 over. Sommigen zijn geheel gerenoveerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen, sommigen zijn nog slechts als ruïne te aanschouwen.

Tijdens het wandelen kom je ook vaak oude waterputten en resten van oude waterbakken tegen en ook dammen waarmee ze het water opvingen om te gebruiken voor het bewateren van de plantage.

Een plantagehuis (Papiaments: kas di shon (het huis van de heer) of kas grandi (het grote huis), is het hoofdgebouw van een voormalige plantage op Curaçao. Lokaal staan deze gebouwen bekend als landhuis, de term plantagehuis wordt vrijwel nooit gebezigd.

Na de verovering van Curaçao door de Nederlanders begon de WIC met de aanleg van plantages voor de verzorging van haar schepen. Al vrij snel gingen deze plantages over in particuliere handen. Om zichzelf en zijn familie te kunnen huisvesten bouwde de eigenaar (de shon) een huis in Nederlandse stijl, dat werd aangepast aan de omstandigheden op Curaçao.

Als bouwmateriaal werd versteend koraal gebruikt. Het huis werd meestal op een heuvel gebouwd zodat de shon zijn plantage kon overzien. Dat had ook als voordeel dat de passaatwind door het huis kon waaien en zo optimaal voor verkoeling kon zorgen. Een ander belangrijk aspect was dat dat door de ligging op een heuvel contact en communicatie met andere plantagehuizen mogelijk was. De shon bleef zo op de hoogte van de aankomst en het vertrek van schepen. En uiteraard van alle familieomstandigheden van zijn buren.
Het werk op de plantages werd door slaven gedaan. Na de afschaffing van de slavernij kwamen de plantages dan ook in de problemen, wat tot het verval van de plantagehuizen leidde. Verspreid over Curaçao liggen ongeveer 70 huizen. De laatste tijd zijn een groot aantal huizen opgeknapt. Ze zijn in gebruik als woning, likeurbrouwerij of hotel.

  Copyright (C) 2020 3BORG International N.V. Willemstad. Alle rechten voorbehouden.